onsdag 25 juni 2008

Vad är vad?

En kaka kan täckas t.ex. med marsipan, sugarpaste (sp), marshmallowfondant (mmf) eller chokladganache.
Marsipan-smakar mandel, innehåller inte gelatin, är aldrig helt vitt
Sugarpaste-smakar bara sött, kan göras kritvitt, innehåller bl.a. gelatin och florsocker, kan också smaksättas
Marshmallowfondant-gjort på skumgodis (marshmallows) och florsocker
Chokladganach görs av choklad och grädde.
Förstås kan man täcka med grädde också, eller t.ex. delvis som i den här kakan. Och alla kan färgas i så gott som vilken färg som hellst.

Det är bra att spackla med t.ex. smör/sockerkräm som kan smaksättas, annars kan fukten från kakan komma igenom täcket och göra så det smälter. Och kakan förvaras bäst utan ett tätt lock på.

Dekorationer kan göras förutom i de som nämnts här ovanför dessutom i
Flowerpaste-som sugerpaste men torkar snabbt och helt och hållet

Goda fyllningskombinationer är t.ex.:
Päron&mintchoklad
Geisha&blåbärsmousse
Choklad&vaniljmousse
Hallon/blåbärs mousse&choklad (Polly, mjölkchoklad, tupla, dumle...)
Jordgubb&vitchoklad
Hallon&Lemoncurd
Rabarber-jordgubb-vaniljmousse
citron&lakrits
jordgubbskvarg
mandelgrädde&kaneläppel

Om man vill kan man dekorera kanten med kristyr eller sp/fp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...