torsdag 19 juni 2008

Midsommarkaka
















Midsommarkakan är täckt med marsipan, dekorerad med blommor i sp, getingar i marsipan, getingarnas ränder och gadd är käck (heter det så?). Spacklad med vaniljmousse (detta är ett överlevnadstest för att se om marsipanen börjar smälta). Lika jämn och fin blir ytan inte som med sockerkräms spackling. Den spritsade kanten är också vaniljmousse. Testade dessutom att färga marsipanen i olikskiftande grönt. Kakan är fylld med dajmfluff och blåbärsmousse.

VANILJMOUSSE: (från JFL:s blogg på Familjeliv)

2dl creme fraiche
2 dl färdig vaniljsås (jag gjorde min sås på snabbmarsán)
1/2 dl socker
1 /2 tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
2 dl vispad grädde
(2tsk vaniljarom, finns inte med i det ursprungliga receptet)

Rör ihop creme fraiche, vaniljsås, socker och vaniljsocker. (Blandade vaniljen i 2dl mjölk trots att det enligt paketet skulle blandas i 3 dl) Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten o smält det sedan i en kastrull. Rör ner gelatinet i vaniljröran. Vispa grädden hårt och vänd ner i den avsvalna vaniljröran. Låt stå tills det stelnar i kylskåpet.

BLÅBÄRSMOUSSE: (från JFL:s blogg på Familjeliv)

2dl grädde
2 tsk vaniljsocker
2 dl blåbär
3 gelatinblad
2 msk socker


vispa grädde & vaniljsocker, blötlägg gelatin och koka upp blåbär med sockret. Mosa blåbären med stavmixer och blanda i gelatinet så det smälter. Då det svalnat lite tillsätter man vispgrädden försiktigt.

Brukar fylla mina kakor "uppochner" i ungsformen som jag plastat med folie. På det sättet behöver jag inte vänta på att moussen skall stelna utan kan hälla i den direkt. Täcker sen över med plastfolie och låter den stelna i kylskåpet. Sidokanterna blir också mycket jämna på det här sättet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...