fredag 30 maj 2008

40 års kaka

















En beställningskaka där det inte gavs andra riktlinjer än att det absolut inte får stå 40 på den ;-) Dekorerad och täckt med marsipan, bokstäverna i sugarpaste. Spacklad med jordgubbs sockerkräm och fyld med rabarber-jorggubbs-vaniljmousse i två lager. Receptet är från Hellapoliisi, samma som tidigare. (26 cm - ca 20 pers)

söndag 25 maj 2008

Kaka till möhippa


Marsipanövertäckt och dekorerad kaka (fjärilarna fp). Bokstäverna spritsade med run out teknik. Fylld med vitchoklad mousse med färskost och hallonmousse med färskost. (22 cm - ca 15 pers)

Recepten från baka baka liten kaka

Överraskningskaka


Fylld med rabarber-jordgubb-vaniljmousse och pollyfluff. Spritsad med grädde och täckt med Pandas choklad-Toffe.

måndag 19 maj 2008

Glutenfri chokladkaka


Bottnarna är gjorda med Farinas färdiga glutenfria chokladkaks blandning. Istället för 3 ägg har jag använt 2 mosade bananer och 1 msk bakpulver (trots att blandningen innehåller bakpulver från tidigare). Kakan är delad en gång och fylld med Pandas mintchoklad som är smält och blandad med gogreen visp, tillsatte gelatinpulver. Dekorationerna är gjorda i sp, täckt med sp och spacklad med sockerkräm gjort med mörkblå Keiju.

Morsdagskaka




Morsdagskaka med marsipan och sp. Spacklad med sockerkräm och fylld med tuplafluff och hallonmousse.

TUPLAMOUSSE:
150g tupla
3dl grädde
Värm grädden sakta på svag värme tills all choklad smält. Låt stå i kylskåp över natten. Vispa och fyll kakan!

Tiggerkaka



sugarpaste, dekorationer i flowerpaste, fylld med blåbärsmousse och geishamousse

BLÅBÄRSMOUSSE:
2dl grädde
2 dl blåbär
3 gelatinblad
2-3msk florsocker

vispa grädde & florsocker.
blötlägg gelatin
mixa blåbär & värm en del med gelatin så det smälter, blanda i resten av blåbären & vänd försiktigt ner i grädden.
ställ i kylen 1-2 timmar.

GEISHAMOUSSE:
150g geisha
3dl grädde

uppvärms långsamt på svag värme i kastrull, kyls över natten i kylskåp-vispa!

Molly Mus kaka

Chokladbottnar fyllda med jordgubbsmousse med kvarg och vispgrädde. Spacklad med marmelad och täckt med mmf färgad med livsmedelsfärg. Dekorationer i sp och kragen spritasd.

Öppnad kaka



En liten kaka täckt med mmf och innedelen av fp. Fylld med två olika ekströms mousse, inte så lyckat i smakväg... Hjärtan är gjorda med liten pepparkaksform

Farsdagskaka



Marsipan täckt och sockerkräm spacklad farsdagstårta. Fylld med vitchokladtoblerone mousse och jordgubbs mousse. Det var verkligen gott och sött!

Jordgubbsmousse

(från Familjeliv, JFL:s blogg)

450g hallon eller jordgubbar. (Ca 1 liter.)
3 msk pressad citronsaft
5 blad gelantin
1 äggvita
1 dl socker
1 ½ dl vispgrädde

1. Lägg gelantinet i blöt i kallt vatten.
2. Mosa bären och mixa med stav.
3. Ha i 2 tsk citronsaft.
4. Vispa äggvita, socker och 1 tsk citronsaft till en riktig fluffig smet.
5. Vispa grädden inte allt för hårt.
6. Ta upp gelantinet och smält försiktigt i en kastrull tills de lösts upp helt.
7. Rör ner gelantinet i bärpurén.
8. Rör ner purén i äggviteblandningen och blanda till en slät smet.
9. Blanda till sist ner grädden i stora luftiga tag.
10. Nu ska moussen stå i två timmar i kylen tills den har stelnat innan man kan fylla en kaka, eller så fyller man kakan uppochner i den plastade formen.

Paketkaka



Födelsedagskaka täckt och dekorerad med mmf, fjärilarna gjorda i fp. Fylld med blåbärs mousse och dumlefluff-mycket gott!

Födelsedagskakor




mmf täckta tårtor med mintchoklad&päron och lemoncurd&hallon

Chokladkaka



Täckt med choklad MMF (blev inte så bra "degig" konstistens, använde skumbananer som marshmallows. Fyllning (surprise, surprise) hallonmousse och lemoncurdgrädde. Dekorationer i modelleringspasta.

Päronkaka



Fylld med päronmousse och mintchokladmousse. Täckt och dekorerad med MMF.

Päronmousse

ca 500 g konserverade päron
3dl grädde
2 msk vaniljsocker 
5 blad gelatin 
Päronessens
Grön färg

Vispa grädden med socker och vaniljsocker. Mixa päronen till en slät gegga. Smält gelatinet med ett par-tre matskedar av pärongeggan. Tillsätt 10 droppar essens i den kalla pärongeggan och häll sedan tillbaka den del med gelatin. Häll i hela geggan i grädden tillsammans med så mycket färg du vill ha och rör ihop moussen. 

Dopkakor





Båda fyllda med lemoncurdgrädde och hallonmousse. Den ljusblå täckt och dekorerad med MMF (och kristyr) samt lakrits. Den vita täckt med marsipan och ej ätbar dekoration.

Jobbkaka



Kaka till jobbet, täckt med marsipan och dekorerad med modelleringspasta samt kristyr. Fylld med hallonmousse och lemoncurdgrädde.

Blomkaka



fylld med geishafluff (NAM) och vaniljkräm

täckt med marshmallowfondant (MMF) och dekorerad med flowerpaste (FP) och kristyr.

söndag 18 maj 2008

Födelsedagskaka


Mimmitårta med marsipan och dekorationer i flowerpaste
fylld med mintchokladfluff och päronmousse

recept ur JFL:s blogg på familjeliv:

MINTCHOKLADFLUFF:
(gör alla chokladfluff såhär)
värm 3dl vispgrädde sakta på svag värme i teflonkastrull på spisen. Lägg i chokladen i bitar och rör om tills all choklad smält. Ställ i kylen tills nästa dag (minimi lär ska vara 2h, men det har jag aldrig prövat). Vispa med elvisp och det är klart att användas som fyllning i en normalstor kaka i ett lager.

PÄRONMOUSSE:
ca 500 g konserverade päron
3dl grädde
3 msk socker
1,5 tsk vaniljsocker
5 blad gelatin
Päronessens
Grön färg

Vispa grädden med socker och vaniljsocker. Mixa päronen till en slät gegga. Smält gelatinet med ett par-tre matskedar av pärongeggan. Tillsätt några droppar (jag hade kanske 9-10 droppar) essens i den kalla pärongeggan och häll sedan tillbaka den del med gelatin. Häll i hela geggan i grädden tillsammans med så mycket färg du vill ha och rör ihop moussen. Blir ganska söt, man kan säkert minska en del på sockret och/eller vaniljsockret om man inte vill ha den fullt så söt.

Flickans bröd

4 dl potatismos
1 dl flingor (ris, tattar, hirss eller havre)
2 msk smält margarin
1 dl naturligt glutenfritt mjölblandning (tex sempers) eller 1 dl rismjöl eller tattarmjöl
1/4 tsl salt

12 platta kakor, 250 grader ca 10 min
brukar göra dubbelsats, gillas av hela familjen, anv sempers mjölmix och hirsflingor

Havreflarn

50 g sinistä keijua
1 dl sokeria
2 dl kaurahiutaleita
muutama rkl hienoja riisijauhoja (tai muita sopivia)

Sulata margariini kattilassa. Sekoita muut aineet sulaneen margariinin sekaan.
Halutessa voi maustaa sallituilla mausteilla esim. vanil. sokerilla.
Näistä tulee ohuita , lastumaisia. Menee helposti rikki. Taikinaan voi lisätä esim. survottua banaania, niin kestävät paremmin kasassa. Mutta eivät ole enää niin lastumaisia.
Nostele taikinaa uunipellille, leivinpaperin päälle. Taikina leviää uunissa.
200 astetta, n. 5 min tai sen verran että hiukan ruskistuu.

Smakar somnormala havreflarn, mamma gillade

Sokerikreemi

Pursotettava kreemi:
125 g margariinia
7½ dl tomusokeria
3-4 rkl kauramaitoa tai vaaleaa mehua

Vatkaa margariini kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sihdattu tomusokeri ja neste. Käytä vatkaamiseen puuhaarukkaa tai sähkövatkaimen pienintä nopeutta. Laita kreemi hetkeksi jääkaappiin ennen pursottamista kakun reunoille.

Används för att spackla kaka eller somfyllning i mindre kaka

Potatismuffins



1 dl potatismos (1dl Mielihyväpotatismos pulver+1 dl vatten)
1 dl smält mörkblå keiju
1 dl sokeria
1 dl tattarijauhoja
1 dl tapiocajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sekoita kaikki aineet sähkövatkaimella vatkaten. Annostele muffinivuokiin. Paista 200 asteessa noi 15 minuuttia.

Inte lika smuliga och mjuka som bananmuffinsen eller "bakelserna" men mycket goda!

Kalkkunapasteijat


2 dl perunasosetta
100 g maidotonta margariinia
1 1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 dl riisijauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
200 g kalkkunaleikkelettä suikaleina
2 dl kypsää, pitkää riisiä
suolaa
((2-3 rkl päärynäsosetta)) använde istället
1msk tapickastärkelse + 1 dryg tsk sirap
Voiteluun sulaa margariinia

Sekoita monitoimikoneella tai käsin nyppien perunasose, margariini ja jauhot sekaisin. Anna taikinan kovettua jääkaapissa. Valmista täyte sekoittamalla kypsä riisi ja kalkkunaleikkelesuikaleet. Mausta suolalla ja hedelmäsoseella. Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen levyksi. Ota pyöreällä muotilla paloja ja laita 1-2 rkl täytettä levylle. Taita puolikuun muotoon, sulje painellen. Voitele pinta sulalla rasvalla ja paista 225 C n. 15 min.

orkade inte vänta tills "degen" stelnat helt så jag kavlade ut den mellan två smörpapper och bredde ut fyllningen därpå, rullade o skar upp "rulltårtsbitar" på plåten. Den annars kräsna dottern åt med god aptit!

Bananmuffins/Tårtbotten



ugn 200 grader C

Tårtbotten

100 gr vegetabilisk margarin (mörkblå keiju)
1 dl socker
1 banan
2 tsk bakpulver
1½ dl mjöl ( tattar,hirs,ris, anv själv sempers mjölmix )
1 dl stärkelsemjöl (potaitsmjöl eller maizena)
2/3 dl kokande vatten
2 tsk vaniljsocker

Vispa fett och socker,tillsätt mosad banan, blanda bakpulver med potatismjöl och mjöl.tillsätt mjölblandingen i smeten och till sist vätskan. Häll smeten i muffinsformar och grädda i 200 grader ca 15-20 min.

Mycket goda, smakar banan&vanilj!



ANNAN VERSION

det här receptet är hittade jag på efter att ha gjort "normala" cupcakes och tillämpade lite bananmuffins receptet men använde nu "NoEgg".

3 tsk NoEgg vispas med 3 msk vatten, tillsatte 1 mosad banan
3 dl Semper fin mjölmix (potatis- ris- och majsmjöl)
2dl socker
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
4 msk VanHouten kakao
0,5 dl Havremjölk

ca 20 min i 225 C

glasyren gjorde jag av florsocker och vatten med lite banan essens (därav färgen) blommorna är gjorda i sp.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...