fredag 30 maj 2008
40 års kaka
En beställningskaka där det inte gavs andra riktlinjer än att det absolut inte får stå 40 på den ;-) Dekorerad och täckt med marsipan, bokstäverna i sugarpaste. Spacklad med jordgubbs sockerkräm och fyld med rabarber-jorggubbs-vaniljmousse i två lager. Receptet är från Hellapoliisi, samma som tidigare. (26 cm - ca 20 pers)
söndag 25 maj 2008
Kaka till möhippa
Marsipanövertäckt och dekorerad kaka (fjärilarna fp). Bokstäverna spritsade med run out teknik. Fylld med vitchoklad mousse med färskost och hallonmousse med färskost. (22 cm - ca 15 pers)
Recepten från baka baka liten kaka
Överraskningskaka
måndag 19 maj 2008
Glutenfri chokladkaka
Bottnarna är gjorda med Farinas färdiga glutenfria chokladkaks blandning. Istället för 3 ägg har jag använt 2 mosade bananer och 1 msk bakpulver (trots att blandningen innehåller bakpulver från tidigare). Kakan är delad en gång och fylld med Pandas mintchoklad som är smält och blandad med gogreen visp, tillsatte gelatinpulver. Dekorationerna är gjorda i sp, täckt med sp och spacklad med sockerkräm gjort med mörkblå Keiju.
Morsdagskaka
Tiggerkaka
sugarpaste, dekorationer i flowerpaste, fylld med blåbärsmousse och geishamousse
BLÅBÄRSMOUSSE:
2dl grädde
2 dl blåbär
3 gelatinblad
2-3msk florsocker
vispa grädde & florsocker.
blötlägg gelatin
mixa blåbär & värm en del med gelatin så det smälter, blanda i resten av blåbären & vänd försiktigt ner i grädden.
ställ i kylen 1-2 timmar.
GEISHAMOUSSE:
150g geisha
3dl grädde
uppvärms långsamt på svag värme i kastrull, kyls över natten i kylskåp-vispa!
Molly Mus kaka
Öppnad kaka
Farsdagskaka
Marsipan täckt och sockerkräm spacklad farsdagstårta. Fylld med vitchokladtoblerone mousse och jordgubbs mousse. Det var verkligen gott och sött!
Jordgubbsmousse
(från Familjeliv, JFL:s blogg)
450g hallon eller jordgubbar. (Ca 1 liter.)3 msk pressad citronsaft
5 blad gelantin
1 äggvita
1 dl socker
1 ½ dl vispgrädde
1. Lägg gelantinet i blöt i kallt vatten.
2. Mosa bären och mixa med stav.
3. Ha i 2 tsk citronsaft.
4. Vispa äggvita, socker och 1 tsk citronsaft till en riktig fluffig smet.
5. Vispa grädden inte allt för hårt.
6. Ta upp gelantinet och smält försiktigt i en kastrull tills de lösts upp helt.
7. Rör ner gelantinet i bärpurén.
8. Rör ner purén i äggviteblandningen och blanda till en slät smet.
9. Blanda till sist ner grädden i stora luftiga tag.
10. Nu ska moussen stå i två timmar i kylen tills den har stelnat innan man kan fylla en kaka, eller så fyller man kakan uppochner i den plastade formen.
Paketkaka
Chokladkaka
Päronkaka
Fylld med päronmousse och mintchokladmousse. Täckt och dekorerad med MMF.
Päronmousse
ca 500 g konserverade päron3dl grädde
2 msk vaniljsocker
5 blad gelatin
Päronessens
Grön färg
Vispa grädden med socker och vaniljsocker. Mixa päronen till en slät gegga. Smält gelatinet med ett par-tre matskedar av pärongeggan. Tillsätt 10 droppar essens i den kalla pärongeggan och häll sedan tillbaka den del med gelatin. Häll i hela geggan i grädden tillsammans med så mycket färg du vill ha och rör ihop moussen.
Jobbkaka
Blomkaka
söndag 18 maj 2008
Födelsedagskaka
Mimmitårta med marsipan och dekorationer i flowerpaste
fylld med mintchokladfluff och päronmousse
recept ur JFL:s blogg på familjeliv:
MINTCHOKLADFLUFF:
(gör alla chokladfluff såhär)
värm 3dl vispgrädde sakta på svag värme i teflonkastrull på spisen. Lägg i chokladen i bitar och rör om tills all choklad smält. Ställ i kylen tills nästa dag (minimi lär ska vara 2h, men det har jag aldrig prövat). Vispa med elvisp och det är klart att användas som fyllning i en normalstor kaka i ett lager.
PÄRONMOUSSE:
ca 500 g konserverade päron
3dl grädde
3 msk socker
1,5 tsk vaniljsocker
5 blad gelatin
Päronessens
Grön färg
Vispa grädden med socker och vaniljsocker. Mixa päronen till en slät gegga. Smält gelatinet med ett par-tre matskedar av pärongeggan. Tillsätt några droppar (jag hade kanske 9-10 droppar) essens i den kalla pärongeggan och häll sedan tillbaka den del med gelatin. Häll i hela geggan i grädden tillsammans med så mycket färg du vill ha och rör ihop moussen. Blir ganska söt, man kan säkert minska en del på sockret och/eller vaniljsockret om man inte vill ha den fullt så söt.
Flickans bröd
4 dl potatismos
1 dl flingor (ris, tattar, hirss eller havre)
2 msk smält margarin
1 dl naturligt glutenfritt mjölblandning (tex sempers) eller 1 dl rismjöl eller tattarmjöl
1/4 tsl salt
12 platta kakor, 250 grader ca 10 min
brukar göra dubbelsats, gillas av hela familjen, anv sempers mjölmix och hirsflingor
1 dl flingor (ris, tattar, hirss eller havre)
2 msk smält margarin
1 dl naturligt glutenfritt mjölblandning (tex sempers) eller 1 dl rismjöl eller tattarmjöl
1/4 tsl salt
12 platta kakor, 250 grader ca 10 min
brukar göra dubbelsats, gillas av hela familjen, anv sempers mjölmix och hirsflingor
Havreflarn
50 g sinistä keijua
1 dl sokeria
2 dl kaurahiutaleita
muutama rkl hienoja riisijauhoja (tai muita sopivia)
Sulata margariini kattilassa. Sekoita muut aineet sulaneen margariinin sekaan.
Halutessa voi maustaa sallituilla mausteilla esim. vanil. sokerilla.
Näistä tulee ohuita , lastumaisia. Menee helposti rikki. Taikinaan voi lisätä esim. survottua banaania, niin kestävät paremmin kasassa. Mutta eivät ole enää niin lastumaisia.
Nostele taikinaa uunipellille, leivinpaperin päälle. Taikina leviää uunissa.
200 astetta, n. 5 min tai sen verran että hiukan ruskistuu.
Smakar somnormala havreflarn, mamma gillade
1 dl sokeria
2 dl kaurahiutaleita
muutama rkl hienoja riisijauhoja (tai muita sopivia)
Sulata margariini kattilassa. Sekoita muut aineet sulaneen margariinin sekaan.
Halutessa voi maustaa sallituilla mausteilla esim. vanil. sokerilla.
Näistä tulee ohuita , lastumaisia. Menee helposti rikki. Taikinaan voi lisätä esim. survottua banaania, niin kestävät paremmin kasassa. Mutta eivät ole enää niin lastumaisia.
Nostele taikinaa uunipellille, leivinpaperin päälle. Taikina leviää uunissa.
200 astetta, n. 5 min tai sen verran että hiukan ruskistuu.
Smakar somnormala havreflarn, mamma gillade
Sokerikreemi
Pursotettava kreemi:
125 g margariinia
7½ dl tomusokeria
3-4 rkl kauramaitoa tai vaaleaa mehua
Vatkaa margariini kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sihdattu tomusokeri ja neste. Käytä vatkaamiseen puuhaarukkaa tai sähkövatkaimen pienintä nopeutta. Laita kreemi hetkeksi jääkaappiin ennen pursottamista kakun reunoille.
Används för att spackla kaka eller somfyllning i mindre kaka
125 g margariinia
7½ dl tomusokeria
3-4 rkl kauramaitoa tai vaaleaa mehua
Vatkaa margariini kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sihdattu tomusokeri ja neste. Käytä vatkaamiseen puuhaarukkaa tai sähkövatkaimen pienintä nopeutta. Laita kreemi hetkeksi jääkaappiin ennen pursottamista kakun reunoille.
Används för att spackla kaka eller somfyllning i mindre kaka
Potatismuffins
1 dl potatismos (1dl Mielihyväpotatismos pulver+1 dl vatten)
1 dl smält mörkblå keiju
1 dl sokeria
1 dl tattarijauhoja
1 dl tapiocajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Sekoita kaikki aineet sähkövatkaimella vatkaten. Annostele muffinivuokiin. Paista 200 asteessa noi 15 minuuttia.
Inte lika smuliga och mjuka som bananmuffinsen eller "bakelserna" men mycket goda!
Kalkkunapasteijat
2 dl perunasosetta
100 g maidotonta margariinia
1 1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 dl riisijauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
200 g kalkkunaleikkelettä suikaleina
2 dl kypsää, pitkää riisiä
suolaa
((2-3 rkl päärynäsosetta)) använde istället
1msk tapickastärkelse + 1 dryg tsk sirap
Voiteluun sulaa margariinia
Sekoita monitoimikoneella tai käsin nyppien perunasose, margariini ja jauhot sekaisin. Anna taikinan kovettua jääkaapissa. Valmista täyte sekoittamalla kypsä riisi ja kalkkunaleikkelesuikaleet. Mausta suolalla ja hedelmäsoseella. Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen levyksi. Ota pyöreällä muotilla paloja ja laita 1-2 rkl täytettä levylle. Taita puolikuun muotoon, sulje painellen. Voitele pinta sulalla rasvalla ja paista 225 C n. 15 min.
orkade inte vänta tills "degen" stelnat helt så jag kavlade ut den mellan två smörpapper och bredde ut fyllningen därpå, rullade o skar upp "rulltårtsbitar" på plåten. Den annars kräsna dottern åt med god aptit!
Bananmuffins/Tårtbotten
ugn 200 grader C
Tårtbotten
100 gr vegetabilisk margarin (mörkblå keiju)
1 dl socker
1 banan
2 tsk bakpulver
1½ dl mjöl ( tattar,hirs,ris, anv själv sempers mjölmix )
1 dl stärkelsemjöl (potaitsmjöl eller maizena)
2/3 dl kokande vatten
2 tsk vaniljsocker
Vispa fett och socker,tillsätt mosad banan, blanda bakpulver med potatismjöl och mjöl.tillsätt mjölblandingen i smeten och till sist vätskan. Häll smeten i muffinsformar och grädda i 200 grader ca 15-20 min.
Mycket goda, smakar banan&vanilj!
ANNAN VERSION
det här receptet är hittade jag på efter att ha gjort "normala" cupcakes och tillämpade lite bananmuffins receptet men använde nu "NoEgg".
3 tsk NoEgg vispas med 3 msk vatten, tillsatte 1 mosad banan
3 dl Semper fin mjölmix (potatis- ris- och majsmjöl)
2dl socker
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
4 msk VanHouten kakao
0,5 dl Havremjölk
ca 20 min i 225 C
glasyren gjorde jag av florsocker och vatten med lite banan essens (därav färgen) blommorna är gjorda i sp.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)