Dethär är ett recept som jag lagt bakom örat för 5 månader sedan men inte haft möjlighet att testa före nu. Vanessa firade 3-årsdag med kompisarna och eftersom Flickan skall ha ägg- och mjölkfritt blev det nu en sådanhär kaka. Receptet finns åtminstone hos Maire. Jag gjorde hälften av ursprungsreceptet på en ungsplåt (äggfritt stiger inte så bra). Använde bottnet i min 18 cm form med löstagbart botten och gjorde märken på det gräddade bottnet, två hela cirklar (överst och underst i kakan) samt två halvcirklar som blev mittenbottnet i kakan.
Fyllde med mörkchoklad smält i lite havregrädde (ca 130g - 0,5 dl) och vaniljkräm med banansmak (potatismjöl, vaniljsocker och banan essans). Till min förvåning smakade kakan helt bra, trots kakans något skumma konsistens.
"BLACK BOMB"
drygt 4 dl vetemjöl
2,75 dl dl socker
0,5 tsk salt
3 msk kakaopulver
1 tsk vaniljsocker
0,6 dl matolja
2,25 dl vatten
1 tsk matsoda
1 msk ättika
Blandade mjöl, socker, salt, kakao, vaniljsocker, matolja och vatten, till sist matsoda och ättika och hälld upp på en ungsplåt på smörpapper. ca 25 min i 175 grader.
Glansen utanpå är hallonsaft och dekorationerna är gjorda i sp, grädden på sidorna är flora visp så den är inte mjölkfri, men om man vill kan man använda havrevisp istället.
Hittade senast i butiken YOSA vanilj, 0,5 l burk som man säkert kunde använda då man skall baka mjölkfritt, t.ex. fyllning med gelatin och bär/frukt.
Ihana kakku!!!
SvaraRaderaSamalla tulin toivottamaan Rauhallista ja Hyvää Joulua sinulle ja perheellesi <3