lördag 26 juli 2008

Jordgubbskaka
















Den här fick jag inspiration till kl 8 på morgonen dagen efter kitchen aiden, hade dessutom färska jordgubbar... Och visst hör det sommaren till att äta en hederlig jordgubbskaka?

Bottnen är gjort enligt "Monnies recept" för 4 ägg, dvs 2,4 dl socker och lika mycket mjöl varav hälften är potatismjöl, dessutom 1,5 tsk bakpulver. Kitchen aiden är nog så effektiv att jag inte mer vågar vispa ens lite när jag lagt mjölet i, med handvispen tog jag alltid en snabb sväng på lägsta effekt utan att det blev segt. Bottnen är gräddade i 175 C i ca 40 min.

Fyllningen är
300 g naturellkvarg
2 dl vispgrädde
500 g jordgubbar
2 dl socker
5 gelatinblad i lite vatten

Väldigt enkelt men gott! dekorationerna är färska jordgubbar och mörkchoklad.
Och sen va det nån som måste öva sig på att spritsa grädde...

Somrig jordgubbskvargkaka


















För att få använda min nya maskin så mycket som möjligt gjorde jag ett 2 äggs chokladbotten istället för digestiv kex botten. 8-D

Fyllningen är gjord på:
2 dl vispgrädde
200 g naturell kvarg
1 dl socker
ca 500g? färska jordgubbar i små bitar
1 dl vatten
5 gelatin blad

Vispade grädden och tillsatte sedan de övrika ingredienserna under svag omrörning. Gelatinbladen smälte jag i vattnet.

Dekorationerna är gjorda i marsipan och borde läggas på just innan servering.

Med denna kaka önskar vi Malin grattis på födelsedagen och tack för att vi får komma och plaska till Pernå!

fredag 25 juli 2008

Trevlig överraskning
















En helt vanlig fredag kom maken hem från jobbet med en "överraskning" (vilket i normala fall kunde vara tomatsoppa med räkkrydda eller någonting annat illasmakande eller ointressant ;-) ). Men IDAG var det nog en väldigt trevlig överraskning! :-D

Kitchen Aid!!!

Har en liten tid funderat på att det skulle vara trevligt om man inte behövde stå och hålla i vispen så länge, speciellt då man bakar mycket på en gång, bottnar, fyllningar och krämer. Har bara lite bekantat mig med utbudet, men nu behöver jag alltså inte göra det mer heller. Färgen är cobolt blue, som mest påminner om mörk lila.

Det blir antagligen jordgubbar med vispgrädde till kvällsmat hos oss idag ;-) ...

P.S. Har nog bakat lite på sistone också, men det mesta har Mumintrollet fått som sällskap då det laddas upp för Pojkens 1-års dag, men någonting dyker väl upp innan dess, speciellt nu...

söndag 20 juli 2008

Fluffy white frosting

















Testade en ny frosting på choklad cupcakes, fluffy white frosting ur boken "The classic 1000 cake&bake recipes" av Wendy Hobson.

2 äggvitor
3,5 dl strösocker
två droppar vitvinvs vinegär (skulle egentigen vara cream of tartar)
5 msk vatten
en nypa salt
1 tsk vanilj essens

Vispa äggvitorna, sockret, ättikan, vattnet och saltet i en skål på vattenbad. Efter ca 5-10 min bildas hårda toppar, ta då bort värmen och vispa i vanilj essansen.

Som färskt påminner fluffen om Brunbergs vaniljkyssar, och nästa dag påminde det om maräng då lite av sockret hade fallit ut.

torsdag 17 juli 2008

Kalasgott från butiken

En liten hjälplista för vänner och släktingar som vill bjuda flickan på något gott. Det finns mycket mer man kan köpa, men samlar här allt efter jag kommer på. Man kan också fråga om man tror sig hittat något passande, utan MJÖLK, SOJA OCH ÄGG.

DRICKA:

päron eller hallon saft/trip (utan äppel, jordgubb, vindruvor osv...):
- grandi pärontrip
- trip pärontrip
- mehukatti päronsaft
sprite, 7up, jaffa (cola drycker), päron lemonad (smurf), hallon (mumin o liedels)

GLASS:
- päron isglass
- hallon isglass
- hartwall apelsin isglass
- Oatley havreglass; vanilj eller choklad (liters förpckningar)
(obs ej tofu=soja)
-Ricedream risglass, vanilj eler choklad (Citymarket)

KEX:
- mumin
- ABC
- carneval
- sempers kola- och chokladkex samt pepparkakor

BULLA mm:
K-butikens vetebulla (utan mjölk och ägg) från frysdisken, skall gräddas i ugn

GODIS:
små askar; niiskuneiti, mumin
påse; hedelmä aakkoset
Fazers normala lakrits stång
mm

CHOKLAD:
Brunbergs mörka choklad
Pandas mörka choklad
Pandas fyllda mintchoklad
Brunbergs mintknappar

SNACKS:
okryddade potatischips (spår av mjölk ok för Flickan)
popcorn utan smör

Solroskaka
















Här är en kaka täckt och dekorerad med marsipan. Spacklingen är gjord med en mjölk-smörkräm enligt detta recept från Taikinan taikaa:

350 g saltfritt smör och en burk kondenserad mjölk vispas ihop ca 5 min.
(kondenserad mjölk finns i stora Citymarket, Stockmans delikatess och i Mikrokulma)
Går att smaksätta och färga.

det blir mjukare och godare än smör/sockerkräm men släpper inte igenom fukt, så marsipanen håller, svettas ej. Och ytan blir ändå lika jämn och fin. smaken påminner närmast om mycket fet vispgrädde och det liknar den också lite.

Fyllningen är Polly mousse och

KÖRSBÄRSMOUSSE:

350 g konserverade körsbär (tot. vikt 700 g)
spad från körsbären
1 dl gelesocker multi
5 gelatinblad
2 dl vispgrädde
vaniljsocker

Mixa körsbären med stavmixer (häll spaden skilt) och koka upp med sockret, lägg i gelatinbladen och låt svalna lite. Koka in körsbärsspaden så det blir 2-3 msk kvar och tilsätt den i körsbärssmeten. Vispa grädden med vanljsockret och blanda i körsbärssmeten då den har svalnat ordentligt. Låt stelna i kylskåpet eller fyll kakan uppochner i plastad kakform.

måndag 14 juli 2008

Allmänna kommentarer


















Lägger här in en länk där man kan kommentera eller fråga om bakning eller allergi matlagning.

Det tog kanska länge för mig att komma igång med att baka "ur ingenting" och delar därför gärna med mig av mina erfarenheter. Också mycket i recepten går att byta ut mot motsvarande produkter.

Sugarpaste

Kopierar in en länk från Tove på hur man gör sugarpaste, det är ett snyggt sätt att täcka kakor för allergiker (som oftast inte kan äta mandelmassa).

Ingredienserna är:
gelatinpulver,
ljus sirap (eller vit om man har kontakter till Åland eller Sverige)
glycerol (från apoteket)
kokosfett (går att byta ut)
florsocker

Sugarpaste recept på Baka baka liten kaka.

Det går ju nog också att beställa från nätbutiker.

T.ex. den här muminkakan är täckt med sugarpaste.

söndag 13 juli 2008

Creem Cheese frosting & äggfria muffins

















60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
citronarom
100 g färskost

vispa&spritsa!

Mycket godare än socker/smörkräm, skall ta och testa som spackling på någon kaka inom nära framtid.

Hämtat från Toves blogg som tagit receptet ur Leila Lindholms bok: A Piece of Cake.

Äggfria muffins
















3 tsk NoEgg (2 tsk räcker nog)
2 dl havremjölk
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Blanda&vispa. :-) Räcker till 12 normal stora muffins formar.
gräddade ca 30 min i 175 C.

Spritsade med ca 70 g ljusröda Ahlgrens bilar smälta i 2 dl havrevisp. Blommorna är sugarpaste.
Toppingen smakar bra i barnmun, men kanske inte i vuxen...

Muminkaka

köpte en form och måste ju testa den... Hade receptet som kom med som inspiration, men gjorde en egen äggfri version.

2 tsk NoEgg
1/2 dl havremjölk
1/2 dl socker
3 msk mjölkfritt margarin
100 g smält mörk choklad (mjölkfri, t.ex. Brunberg eler Panda)
1 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver

Blandade allt och vispade. Gräddade ca 40 min (vilket verkar ganska länge för en så liten kaka, men beror nog på noEgg.) Vill man använda ägg räcker det med 1 ägg. Mumin är brun men blir vit om man täcker med vit sugarpaste. :-)
Det blev ingen bld, men kakan va jättefyllig och smaskig!

Grannflickans födelsedagskaka

Hade kakbakningsabstinens så jag bakade en överraskningskaka åt grannflickan vars födelsedagskalas vi blivit bjudna till, men var förhindrade att delta i.
















Dekorationerna är gjorda i marsipan med siliconformar. Fyllningen enligt detta recept räcker till en 5 äggs kaka (denna var 4 ägg så det blev lite över av fyllningen till oss :-) )

VITCHOKLAD JORDGUBBS MOUSSE:

250 g jordgubbar
1 dl gelesocker multi
200 g citronfärskost
150 g vitchoklad
3(?) gelatinblad

koka jordgubbarna och sockret, dra från plattan och lägg i de blötlagda gelatinbladen, låt svalna lite. Tillsätt smält vitchoklad och färskosten. Jättegott enligt bagaren...

Här är ännu bild från sidan:

fredag 4 juli 2008

Ristiallergia

Pirkanmaan allergia

Siitepölyn ja ruoka-aineen valkuaisaineiden rakenteessa esiintyvät samankaltaisuudet saavat aikaan monenlaisia allergiaoireita. Ilmiötä kutsutaan ristiallergiaksi.


Astma ja allergialiitosta:

Ristiallergialla tarkoitetaan allergiaoireita, joita aiheuttavat useissa tapauksissa eri sukuihin kuuluvat kasvit, joskus jopa eläimet ja selkärangattomat, sen jälkeen, kun henkilö on herkistynyt yhdelle niistä.

vilja allergia

kopioitu pirkanmaanallergia sivuilta

Vilja-allergiselle oireita aiheuttavat viljat ovat vehnä, ohra ja ruis, harvemmin niiden kaukaisempi sukulainen kaura. Vehnä-ohra-ruis-allerginen on herkistynyt viljojen valkuaisaineille. Vehnäallergiselta poistetaankin alkuvaiheessa ruokavaliosta ruis ja ohra, toisinaan myös kaura. Kokeilemalla eri viljoja löydetään sopivat korvaavat viljat: kaura, riisi, maissi, hirssi ja tattari tai jokin niistä. Allergiaa aiheuttavaa viljaa vältetään kaikessa muodossa. Mitään viljaa ei tule kuitenkaan välttää varmuuden vuoksi. Riisi- tai maissiallergiselle sopii riisi- tai maissitärkkelys. Lasten vehnä-ohra-ruisallergia yleensä paranee, joten viljoja tuleekin kokeilla tietyin välein (6 kk - 1 v) lääkärin ohjeiden mukaan.

Jauhoista, jauhoseoksista ja valmiista leivonnaisista vilja-allergisen tulee valita luontaisesti gluteenittomat tuotteet, niissä ei ole mukana vehnätärkkelystä. Vehnätärkkelystä sisältävät gluteenittomat jauhoseokset ja gluteenittomat tuotteet sopivat keliaakikon ruokavalioon.

Oma kommentti: vilja allergikolle ei siis sovi gluteeniton ruokavalio, vaan luontaisesti gluteeniton

Maitoallergia

Maitoallergia on eri asia kuin laktoosi-intoleranssi. Maitoallergian oireet johtuvat ärsytyksestä maidon proteiinista eli valkuaisaineesta, kun taas laktoosi-intoleranssissa on kyse siitä että henkilöllä on huonontunut kyky pilkkoa maitosokeria (laktoosia).

Maitoallerginen ei siis voi juoda ns. HYLA-maitoa, koska se sisältää lehmänmaidon proteiinia. (Laktoosi-intoleranssista kärsivä voi syödä laktaasi-entsyymiä ennen maidon nauttimista ja näin saada suolessa laktoosi pilkottua tai käyttää laktoosittomia tai vähä laktoosittomia tuotteita).

Äggersättning

TILL MJUKA KAKOR(1 ägg, max två ägg kan bytas ut):
-mosad banan
-potatismos
-Koka upp 1 dl vatten med 1 msk hela linfrön. Låt svalna o sila sedan av. Använd “vattnet” (gelen).
-Värm 2 dl vatten med 1½ tsk fiberhusk under omrörning.
-1 tsk bakpulver. Tänk på att för mycket bakpulver ger smak, så ersätt inte för många ägg med bakpulver.
-NoEgg (Allermiina, Kampens K-butik)
-Loprofin (Apotek i Sverige)


GRATÄNGER OCH LÅDOR:
1 del mjölkpulver och 2 delar vatten
Om man inte tål mjölk : 2 delar soja/havre/ris mjölk och 1 del vatten

FÄRSER O KÖTTBULLAR:
Använd 1 mosad kokt potatis eller potatismospulver. Andra alternativ är att tillsätta 1 tsk potatismjöl eller majsstärkelse.

BULLAR:
Pensla med sockerlösning, mjölk, honungsvatten, juice, kokosmjölk, sirap eller smält smör.

MATBRÖD:
Pensla med vatten, olja, filmjölk eller mjölk.

Andra namn på ägg

Heläggspulver
Hönsäggvita
Äggalbumin
Ägglobulin
Äggula
Äggulepulver
Äggvita
Äggvitepulver
Ovalbumin
Albumin (är antingen mjölk- eller äggprotein, kontakta tillverkaren)
E1105 (finns enbart i utländska ostar)

Ovo betyder ägg.

Veteinfo

Vete finns i följande produkter:
bulgur
malt*
maltextrakt*
maltsirap*
skorpmjöl
cous-cous
dinkelvete
durumvete
graham
grahamsmjöl
grahamsgryn
idealmjöl
kruskakli
mannagryn
matvete
pasta
rågsikt
rågvete
semolina
sojasås
skorpmjöl
speltvete
ströbröd
veteflingor
vetegroddar
vetekli
vetekross
veteprotein
vetesirap
vetestärkelse

*)Malt framställs av olika sädesslag, oftast korn. Kontakta producenten för klara beskad.


Följande produkter innehåller INTE mjöl från de fyra sädesslagen:

arrowrot
bovetemjöl
fruktkärnmjöl
fiberhusk
fibrex
glutamat
glutaminsyra
guarkärnmjöl
hirs
jamsmjöl
maltarom
maltos
maltsocker
potatis
ris
soja
tarakärnmjöl
vetegroddolja
vetegräs

Andra namn på mjölk

Kiellettyjä ruoka-aineita maitoallergiselle ovat

  • maidon proteiinit: maitoproteiini, hera, heraproteiini, kaseiini, kaseinaatti, laktalbumiini
  • maito, maitojauhe, kerma
  • luomumaito, ternimaito, yömaito
  • hapanmaitotuotteet: piimä, jogurtti, rahka, viili, smetana, ranskakerma, kermaviili
  • vähälaktoosiset Hyla- ja Intotuotteet
  • laktoositon maitojuoma, laktoositon kerma, laktoositon jogurtti, herajuomat
  • jäätelöt ja maitopohjaiset vanukkaat
  • juustot, raejuusto, kotijuusto, tuorejuustot
  • voi, margariinit jotka sis. maitoa
  • kasvirasvapohjaiset jäätelöt, juustot ja rasvasekoitteet
  • lehmänmaitoa sisältävät äidinmaidon korvikkeet
  • vuohenmaito ja muiden nisäkkäiden maito
  • valmisruoat ja elintarvikkeet, joissa on käytetty maitoa tai maidon osia
  • ternimaitotabletit
(Pirkanmaan allergiasta kopioitu)

Crème fraiche
Colostrum
Dofilus
Fetaost
Filmjölk=Surmjölk
Fårmjölk
Fårost
Färskost
Getmjölk
Getost
Glass
Grädde
Gräddfil
Gräddpulver
Kaffegrädde
Kasein
Kaseinat
Kefir
Kesella=Kvarg
Keso=grynost
Kvarg
Kärnmjölkspulver
Laktos (laktos i medicin är fri från mjölkprotein)
Margarinost
Mesost
Mjukost
Mjölk (Även laktosfri)
Mjölkalbumin
Mjölkprotein(er)
Mjölkpulver
Mjölksocker
Mjölkäggvita
Natriumkaseinat
Ost
Ostpulver
Skummjölkspulver
Smältost
Smör, smörfett
Torrmjölkspulver
Vassle, Vasslepulver
Yoghurt

Dessa KAN innehålla mjölkprotein (ring tillverkaren och fråga):

Albumin
Animaliskt fett
Choklad
Globulin
Margarin
Maräng
Nougat
Parfait
Sorbet
Ströbröd
Skorpmjöl
Smörarom
Vegetabiliskt fett*
Penslat bröd**
Laktos/mjölksocker (laktos i medicin är mjölkproteinfritt men i andra produkter kan det finnas spår av)
Fonder

*Veg. fett ska inte innehålla komjölksprotein. Okunskap kan dock ibland medföra att livsmedelsindustrin använder margarin som innehåller mjölk i sin produkt och deklarerar det som vegetabiliskt fett.

**Det förekommer att bröd penslas med mjölk utan att det anges på ingrediensförteckningen.


Detta innehåller INTE mjölkprotein:

Cocosmjölk
Kakaosmör
Mjölksyra


Blåbärsmuffins















Igen ett muffins recept utan ägg, men det går bra att göra "vanliga" muffins på detta recept också, tillsätt ett ägg istället för "NoEgg". Glasyren är chokladsmörkräm för att jag ville göra dem så att Flickan kan äta av muffinsen, men jag tycker vitchoklad och blåbär skulle passa jätte bra ihop.

BLÅBÄRSMUFINS:

2 tsk NoEgg
2 dl Havremjölk
1,5 dl socker
2 msk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2 tsk bakpuver
2 tsk vaniljextrakt
200-250 g blåbär

Vispa NoEgg med mjölken och vispa sedan ner sockren. Resten av de torra ingredienserna blandas och tillsätts. Till sist skedas blåbären utanpå. Gräddas i 200 C i ca 15-20 min, 12 muffinsformar.

SMÖRKRÄM UTAN MJÖLK

125 g mörkblå Keiju
2 msk kakaopulver (t.ex. VanHouten)
250 g florsocker (1/2 paket)
2 msk varmt vatten

allting vispas och blandas! går att spritsa och smakar bättre än vanlig socker/smörkräm

dehär blev också mycket goda och blöta (i motsats till chokladmuffinsen som var lite torra)

onsdag 2 juli 2008

Chokladmuffins

















Första gången flickan får hemgjorda muffins med VETEmjöl. Målet var att göra muffins som man kan bjuda åt gäster och flickan kan äta (och smakar gott). Använde ett vanligt muffinsrecept med 1 ägg som jag ersatte med "NoEgg" och mjölkprodukten ersatte jag med GoGreens vaniljsås. Frostingen är gjord på 1 dl GoGreens vaniljsås och 200 g Brunbergs mintchokladknappar, på samma sätt som jag brukar göra chokladmousse för tårtfyllningar. Kunde tänka mig att GoGreen visp vispar sig bättre, men råkade ha vaniljsås hemma, och den har dessutom mindre bismak tycker jag. Dekorationerna är gjorda i sp.

MUFFINS 12 st:

1,5 dl flytande margarin
4 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
100 g mörk mjölkfri choklad (t.ex. Brunberg)
3 msk mjölkfri kakaopulver (t.ex. VanHouten)
1 dl GoGreen vaniljsås
1 dl havremjölk
2 tsk NoEgg
2 msk vatten

Blandade vetemjöl, socker, bakpulver, och hackad choklad i en skål.
Tillsatte margarinet, vaniljsåsen och havremjölken.
Blandade NoEgg och vattnet och vispade, tillsatte blandningen.
Fördelade i formar, gräddade i 200 C i 20 min.

I den här undre varianten har jag använt 2 dl havrevisp istälet för 1 dl vaniljsås och 1 dl havremjölk och dessutom bytt ut mjölkfria chokladen mot DrOetkers choco chips (från bakhyllan) som också är mjölkfria. Choklad bitarna smälter inte utan det blir "chunks" i muffinsen. Glasyren är vatten-florsocker blandning.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...